Haluatko olla mukana ATC-vaihdossa saksalaisten leimailijoiden kanssa?

Teema: ei teemaa, mutta jokainen kortti on oltava suurimmaksi osaksi LEIMATTU (saa olla mielellään ihan kokonaankin leimattu erilaisilla leimailutekniikoilla).

Korttien lukumäärä: 5, kaikki kortit voivat olla samanlaisia tai erilaisia.

Ilmoittautuminen: sähköpostitse osoitteeseen mustakatti (at) luukku . com viimeistään 30.9.2013.

Korttien lähetys: 15.10.2013 mennessä kortit oltava swappiemännällä. Osoitteen ja tarkemmat lähetysohjeet saat sähköpostitse ilmoittauduttuasi.

Vaihtoon mahtuu vain tietty määrä osallistujia, siksi kannattaa olla ripeä!

ATC-KORTIT 
ATC-kortti 
ATC-kortti on keräilykorttien taiteellinen versio. Se on aina kokoa 64 x 89 mm (2,5 x 3,5 tuumaa). Kortin päälle voi liimata koristeita ja kortti voi olla melko paksukin kunhan se vain mahtuu ATC-korteille tarkoitettuun muovitaskuun. ATC-kortteja vaihdetaan (swapataan) tai lahjoitetaan, niitä ei koskaan
osteta/myydä. Jokainen kortintekijä omistaa oikeudet omiin kortteihinsa eli ei tule tehdä täsmälleen samanlaista korttia kuin joku toinen on tehnyt.

ATC-korttien taustapuoli 

Nyrkkisääntö on, että kortin taakse merkitään kuka on tehnyt, mitä ja milloin. Eli siis tekijän nimi (nimimerkkikin käy); osoitteen voi laittaa, jos haluaa (ainakin maa olisi kiva ulkomaalaisissa swapeissa). Sähköpostiosoite on hyvä olla (saatat saada kyselyjä käyttämistäsi tekniikoista), mutta ei ole pakollinen. Tämä on myös oiva paikka mainostaa blogiasi.

Kortille annetaan tavallisesti nimi tai sitten korttiin voi kirjoittaa vaihdon nimen (esim. ATC swap Germany – Finland 2013).

Korttien numeroinnista näkee hieman erilaisia käytäntöjä. Yleensä merkitään ”No__ of __” tai ”Edition___ of ___”. Jos siis tekee viisi täsmälleen samanlaista korttia, ne merkitään 1/5, 2/5… 5/5. Jos tekee viisi korttia, jotka kuuluvat samaan aihealueeseen, mutta eivät ole täsmälleen samanlaisia, on kyse sarjasta (esim. kissat eri kuvauskulmista). Sarjalla on nimi ja se merkitään kortteihin, esim. Kissat kuutamolla –sarja: Kissat katolla 1/2, Kissat kuutamolla –sarja: Kissat ikkunalla 2/2.

Tiedot voi merkitä kortin taakse kiinnittämällä tarran tai tietokoneella tulostetun paperin, leimaamalla tai vain kirjoittamalla käsin. Markkinoilla on paljon leimasimia, jotka ovat tarkoitettu ATC-korttien kääntöpuolelle.

Suojataskut 

Vaihdoissa ei ole pakollista laittaa jokaista korttia erikseen suojataskuun, mutta monet tekevät niin suojellakseen koristeita. Vaihtoehtoisesti voi laittaa useamman kortin yhteen suurempaan muovipussiin ja se sitten kirjeeseen. Näin esim. sade ei pääse turmelemaan arvokasta sisältöä. Joskus näkee myös laminoituja kortteja.

Swapit

Jos swapissa eli vaihdossa on mukana enemmän kuin kaksi osallistujaa, swappiemäntä organisoi vaihdon. Mikäli swapissa on mukana useammasta maasta osallistujia, yleensä jokaisessa maassa on oma emäntänsä ja he kommunikoivat keskenään. Swappiemäntä antaa osallistujille tarkemmat ohjeet ja niitä on syytä noudattaa (räikeimmissä tapauksissa voi seurata osallistumiskielto tuleviin swappeihin, jos tahallaan rikkoo sääntöjä). Jos sinulle tulee ylitsepääsemätön este olla aikataulussa, kerro siitä swappiemännälle välittömästi. Siten hän pystyy etsimään toisen tekijän tilallesi tai joutuu pahimmassa tapauksessa itse paikkaamaan puuttuvat kortit. Näin koko swappi pysyy silti aikataulussa eikä tule valituksia.

Swappiemäntä ei kuitenkaan voi ottaa vastuuta postin toiminnasta. Jos jotakin häviää matkalla, sille ei voi mitään. Onneksi se on kuitenkin harvinaista.

Swapeissa on usein jokin teema. Swappiemäntä ilmoittaa siitä.

Osallistujilla on usein tapana valokuvata saamansa ATC:t ja laittaa ne blogeihinsa näytille. Jos tämä ei sovi sinulle, laita siitä maininta kortteihisi. Tai kääntäen voit kirjoittaa ”Free to publish” eli annat luvan julkaista korttisi.

Swappien osallistumismaksut 

Osallistumismaksua ei yleensä ole. Jokainen osallistuja osallistuu kuitenkin postikuluihin. Niiden suuruudesta swappiemäntä antaa ohjeet.

Maailmalla on vakiintunut käytäntö, että swappiemännälle lähetetään yksi ylimääräinen ATC-kortti kiitokseksi swapin järjestämisestä. Tämä ei ole pakollista, mutta on kaunis tapa.

Englanninkielistä sanastoa 

ATC
Artist Trading Card (myös Art Trading Card). Vaihdettava taidekortti.

ACEO
Art Cards, Editions and Originals. Näitä ATC-kortteja voi myydä tai vaihtaa.

Collage Art
Kollaasitaide, jossa voi olla yhdistetty kerroksittain papereita, maaleja, koristeita jne.

Digital ATC
Digitaalinen ATC. Tietokoneella tehty ATC-kortti.

Edition
Painos tai numeroitu jäljennös korttisarjassa, jossa kortit ovat prikulleen samanlaisia (esim. 1/5, 2/5… 5/5).

Inchie
Pikkukortti, jonka mitat ovat 1 x 1 tuumaa.

Original
Alkuperäinen

Series
Korttisarja, jossa kortit kuuluvat samaan aihealueeseen, mutta eivät ole täysin samanlaisia.

Twinchie
Pikkukortti, jonka mitat ovat 2 x 2 tuumaa.

WTA
Winner Takes All.Osallistujien kesken arvotaan voittaja, jolle jokainen lähettää yhden ATC-kortin.
Back to Top